مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی اکران فیلم های سینمایی خارجی در سینماهای کشور پرداخت.
به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ این مرکز در گزارشی با عنوان « اکران فیلمهای سینمایی خارجی در سینماهای کشور» آورده است؛ سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سال 1396 نظامنامه اکران برای سالهای 1397 و 1398 را به سینماهای کشور ابلاغ کرده است. در این نظامنامه به برخی از سینماها اجازه داده شده است تا در چارچوب یک برنامه مشخص و به صورت محدود، فیلم خارجی اکران کنند.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی تصریح شده عموم اظهارنظرها درباره این طرح حاکی از فواید آن در راستای رونق سالنهای سینما و نیز رشد کیفی و تنوع آثار سینمایی در داخل کشور است. همچنین برخی اظهارنظرکنندگان به تأثیر مثبت اجرای این طرح در جذب سرمایهگذاری خارجی در سینمای ایران اشاره داشتهاند، اما منتقدان معتقدند اجرای آن تأثیر منفی بر اقتصاد فیلمهای ایرانی خواهد داشت. زیرا با توجه به ظرفیت پایین اکران برای فیلمهای ایرانی اجرای چنین طرحی فرصت اکران آثار ایرانی را از این هم کمتر خواهد ساخت. به علاوه این طرح ممکن است در طول زمان تمایل به توزیع و اکران فیلمهای ایرانی را در میان سینماداران و توزیعکنندگان کاهش دهد.
این گزارش در ادامه می افزاید اختلافنظرها پیرامون «اکران فیلم خارجی» درحالی است که این مسئله از جمله موضوعات کلیدی در سیاستگذاری سینمایی هر کشور است. زیرا با توجه به نفوذ سینمای آمریکا در غالب کشورهای جهان، هر تصمیم سیاستی درباره این طرح باید جهات سیاسی و اقتصادی آن را لحاظ کند.
در این گزارش همچنین تصریح شده است که بسیاری از کشورها با طراحی سازوکار اکران فیلم خارجی و نظارت بر چگونگی آن، مناسبات «سینمای ملی» خود را تنظیم میکنند. در نتیجه - و برای استفاده از تجارب خارجی - در این گزارش کشورهای ترکیه و کره جنوبی که طی سالهای اخیر به توفیقاتی در زمینه گسترش زیرساختهای سینمایی، افزایش تولید و جذب مخاطب داخلی و خارجی به سینما دست یافتهاند، به عنوان کشورهای برجسته در زمینه اجرای سیاستهای سینمایی بررسی شدهاند. بر این مبنا، گزارش پیش رو، پس از اشاره به تاریخ سیاستگذاری اکران فیلم خارجی در هریک از این کشورها و با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و سیاسی هریک، تلاش کرده نتایج و نیز تبعات احتمالی اجرای طرح اکران فیلم خارجی در ایران را ارزیابی کند.
در این گزارش همچنین تاکید شده یکی از مهمترین مؤلفههایی که ضرورتاً در اجرای طرح اکران فیلم خارجی در ایران باید تأکید شود توجه به ظرفیت توزیع در سینمای ایران است. زیرا زمینهسازی برای ایجاد بازار رقابتی مثبت در حوزه توزیع که جزء ارکان مهم چرخه سینمایی در هر کشور است، در این طرح نادیده گرفته شده و در حال حاضر «مؤسسه رسانههای تصویری» به عنوان یکی از سازمانهای وابسته به سازمان سینمایی، متصدی گزینش و وارد کردن فیلمهای خارجی معرفی شده است. همچنین در نظامنامه اکران، سالنهای سینمایی فرسوده و قدیمی که اقبال تماشاگر به آنها در وضعیت نامطلوبی قرار دارد، از کمترین امکان برای استفاده از مزایای اکران فیلم خارجی برخوردار شدهاند.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی مهمترین ملاحظه در باب اجرای طرح اکران فیلم خارجی نقشی است که این طرح باید در کلیت سیاستگذاری سینمای ایران، ایفا کند. در حقیقت در نظر گرفتن سرجمع مزایای اقتصادی اجرای این طرح به تنهایی کافی نیست، بلکه اجرای هر نوع سیاستگذاری باید در نهایت خود را در نحوه ارتقا و اعتلای سینمای ملی ایران نشان دهد.
این گزارش در خاتمه تصریح دارد در نهایت، به نظر میرسد مادامی که ابعاد سیاستی این طرح به طور صریح و مشخص از سوی سازمان سینمایی مورد بحث قرار نگیرد، تبعات و نتایج آن به طور دقیق قابل ارزیابی نیست و اجرای آن میتواند به تضعیف سینمای ملی و ظرفیت داخلی تولید سینمایی در ایران نیز منجر شود.
برچسب ها
آثار فرهنگی،
هنر،
وزارت ارشاد