بررسی اقتصادی تولید پنبه در ایران

مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی اقتصادی تولید پنبه در ایران پرداخت.

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز طی گزارشی با عنوان «بررسی اقتصادی تولید پنبه در ایران» ‌آورده است؛ پنبه یکی از مهم‌ترین گیاهان زراعی در ایران است، اما سطح زیرکشت آن از 40 درصد محصولات صنعتی، به کمتر از 13 درصد رسیده است. از دست رفتن جایگاه این محصول باعث شده تا ایران به یک کشور واردکننده پنبه تبدیل شود. اگرچه عوامل زیادی در کاهش سطح زیرکشت این محصول نقش داشته‌اند، اما مهم‌ترین عامل آن را می‌توان از دست دادن جذابیت اقتصادی این محصول دانست.

گزارش مرکز پژوهش‎های مجلس شورای اسلامی می‌افزاید، بالاتر بودن هزینه تولید پنبه نسبت به متوسط جهانی و کشورهای همسایه از یک طرف و کاهش نسبت قیمتی این محصول نسبت به گندم، باعث کمتر شدن سود خالص این محصول شده و درنهایت انگیزه کشاورزان برای قرار دادن این محصول در الگوی کشت از دست رفته است. همین امر درنهایت میزان خودکفایی این محصول را به 50 درصد کاهش داده است. این عوامل در سال 1397 منجر به صرف 142 میلیون دلار برای واردات این محصول شده که معادل ریالی آن بالغ بر 1453 میلیارد تومان است.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح می‌کند که با توجه به محدودیت‌های ارزی و مشکلات ناشی از تحریم، پیشنهاد می‌شود اولاً، توسعه تحقیقات جهت کاهش مصرف آب و افزایش عملکرد در واحد سطح صورت بگیرد و از طرف دیگر، انگیزه اقتصادی کشاورزی و سودآوری این محصول تقویت شده و همچنین سیاست‌های تعرفه‌ای مناسب در مورد واردات پنبه اتخاذ شود. در همین راستا تکمیل زنجیره ارزش تولید پنیه در استان‌های عمده تولید‌کننده و بهبود فناوری صنایع پایین‌دستی نیز راهگشا خواهد بود.

  متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

برچسب ها

اخبار پژوهشی، پنبه، کشت پنبه