مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی نسبت به تبعات ناشی از نابودی جنگلها و مراتع کشور هشدار داد و بروز برخی حوادث طبیعی نظیر تکرار سیلهای استان گلستان را نتیجه از بین رفتن جنگلهای این منطقه دانست.
بر اساس اعلام واحد اطلاعرسانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در پاسخ به درخواست یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تهیه گزارشی از وضعیت جنگلها ومراتع کشور اعلام کرد: سیل منطقه گلستان که در سالهای اخیر همه ساله تکرار شده است به عقیده اغلب کارشناسان نشانه بیتدبیری و کارشکنی است، زیرا تحقیقات گسترده به عمل آمده نشان میدهد که در سالهای گذشته هیچ بارش بیش از حدی در این منطقه وجود نداشته و کارشناسان با مقایسه روند بارشها دریافتهاند که این میزان بارش بیش هزاران سال است که در این منطقه به همین شکل وجود داشته اما از بین رفتن جنگلهای گلستان باعث بروز سیلهای خانمان برانداز شده است.
این گزارش خاطر نشان میکند که تخریب گسترده پوشش گیاهی جنگلها عمدتا توسط شرکتهایی صورت میگیرد که به دولت حق بهرهبرداری میپردازند اما این حق بهرهبرداری که مثلا در سال گذشته (حدودا) 300میلیون تومان بوده تنها در مقیاس یک سیل بسیار کوچک، معادل پنج میلیارد تومان خسارت و صدمه به کشور وارد میکند.
مرکز پژوهشها ارزش هر اصله درخت را به لحاظ اکوتوریستی (جلب توریست و طبیعت گرد) بیش از 100 دلار ذکر کرده و افزود: سیاست دولت به ویژه نگاهی که در سازمان جنگلها و مراتع درباره جنگل وجود دارد، یک نگاه اقتصادی است و برای خود درخت یا حیوانات جنگلی ارزشی قائل نمیشوند و تنها برنامهای که برای بهرهبرداری از جنگل وجود دارد این است که درخت به پول نزدیک شود.
در این گزارش ضمن انتقاد از بیتدبیری سازمان جنگلها و مراتع تصریح شده که شرکتهای بزرگ برخوردار از رانت از هرگونه تصمیم گیری در حوزه صنعت چوب و کاغذ که به نفع آنان نباشد، جلوگیری میکنند.
دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشها همچنین با اشاره به سیر صعودی تعداد آتش سوزی جنگلها و مراتع کشور طی سالهای 1371 تا 1382 ، به نقل از کارشناسان متذکر شد که سازمان جنگلها باید از زیر مجموعه «سازمان جنگلها و مراتع» خارج و به سازمان محیط زیست ملحق شود و در همین حال امور آبخیزداری نیز باید زیر نظر وزارت نیرو قرار گیرد.
در این گزارش همچنین با اشاره به روند تخریب مراتع که حدود یک درصد در سال برآورده شده آمده است: این تخریب سبب فرسایش خاک، کاهش توان تولیدی پوششهای طبیعی مراتع و کاهش سطح اراضی قابل استفاده برای تولید محصولات کشاورزی (گیاهی و دارویی) شده است.
مرکز پژوهشها تعداد و تنوع گیاهی در ایران را بیش از کل قاره اروپا ذکر کرده و افزوده است: سالانه وسعتی بالغ بر 400 هزار هکتار از اراضی حاصلخیز کشور دستخوش فرسایش میشود.
برچسب ها
اخبار پژوهشی